0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
Tuf gene-based qPCR method for quality control and quantification of Lactobacillus acidophilus LA-5 in probiotic dairy products
نویسندگان :
Salman Odooli
1
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
کلمات کلیدی :
Lactobacillus acidophilus LA-5،qPCR،tuf،Shelf-life،Quality control
چکیده :
A minimal concentration of 106 cell/g (mL) is required for probiotic bacteria to exert their intended beneficial effects. Given the increasing development of commercial probiotic products, establishing sensitive, specific, and rapid methods for quantitative monitoring and quality control of bacteria in probiotic products seems essential. Due to the limitations and disadvantages of traditional culture-dependent methods, some quantitative Real-Time PCR (qPCR) procedures based on the 16S rRNA gene have been described. However, since the 16S rRNA genes exist in multiple copies in the bacterial genome, the quantitative data are ambiguous. In this study, the single-copy tuf gene sequence was used to design a primer set for Lactobacillus acidophilus LA-5. The specificity of designed primer was evaluated against prevalent probiotic Bifidobacterial and Lactobacilli strains presented in commercial probiotic yoghurts. Afterwards, a new tuf gene-based qPCR was developed for the quantification of L. acidophilus LA-5 in commercial probiotic yoghurts during shelf life. The PCR assays confirmed the specificity of tuf gene-based primer set for L. acidophilus LA-5. The obtained standard curve of tuf gene-based qPCR reactions from 104-109 cell/mL was linear (R2=0.98) with the efficiency of 90.4%. The enumeration results with qPCR and selective plate count did not show any significant difference. Despite the gradual decrease in the L. acidophilus LA-5 count during shelf-life, it was according to the CODEX standard [106 cell/g (mL)] on the day of the expiration date. In conclusion, the tuf gene-based qPCR procedure developed here could serve as a powerful and rapid method (3 hours) for counting L. acidophilus LA-5 in commercial probiotic yoghurts, compared to culture methods (3 days).
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
تأثیر پوششهای کیتوزان و ژلاتین ترکیب شده با نایسین برکیفیت فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان طی نگهداری در یخچال
سیده فاطمه اصل هاشمی - سید محمد موسوی - سید مهدی حسینی
3D Printing Technology in the Food Industry
Mahsa Jokar - Zahra Mansouri Kermanshahi - Mohammad-Taghi Golmakani - Fatemeh Ghiasi
روشهای نوین غیرمخرب برای تشخیص سریع فساد گوشت: تحولی در کنترل کیفیت مواد غذایی
ریحانه شکیبا - مهدیه السادات اسحاق زاده - پرنیان پزشکی
پتانسیل قارچهای پرورشی به عنوان جایگزین نمک در فرآوردههای گوشتی
ثمین صمدزاد - سبا حسین پور - مبینا امینی کلهرودی - مهسا حسن پناه زیارت
فناوری فشار بالا ؛ رویکردی نوین، پایدار و سبز در ارتقا ایمنی و کیفیت مواد غذایی
رضوان شاددل - امین جهانگیری پته خور - امیرحسین کامرانی
AI-Driven Food Safety Management in Canning
Hassan Gholizadeh - Zoha Sirati
واردات در گرداب بحران غذا
نگین زارعی - علیرضا کرباسی
امنیت غذایی و پایداری محیط زیست از طریق مدیریت پسماندهای غذایی
یونس زاهدی - امین جهانگیری پته خور
مقایسه کارایی روش های پرتودهی مستقیم گاما و الکترون به منظور کاهش آلودگی به آفلاتوکسینB1 و کنترل آلودگی های پس از برداشت بادام زمینی
ایمان نعمتی - پژمان شیرمردی - حسین آفریده - سمیرا شهبازی - حامد عسکری
اولئوژل های بر پایه پروتئین: روش های تولید و کاربردها
کیمیا صهبا - محمدتقی گلمکانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1