0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
مروری بر مهم ترین قابلیت های کاربردی فود-اُمیکس در صنایع تخمیری
نویسندگان :
علیرضا صادقی
1
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلمات کلیدی :
فود-اُمیکس
چکیده :
فود-اُمیکس (Foodomics) در دهه اخیر به عنوان یک رویکرد میانرشتهای نوین مطرح شده است که علوم غذایی و تغذیه را با فناوریهای پیشرفته اُمیکس نظیر ژنومیکس، ترنسکریپتومیکس، پروتئومیکس و متابولومیکس ادغام میکند. این رویکرد نوین، امکان درک جامع تعامل میان اجزای غذایی، جوامع میکروبی و فیزیولوژی میزبان را فراهم میسازد. استفاده از فناوریهای پیشرفته و نسل جدید توالییابی به محققان اجازه میدهد تا کیفیت، ایمنی، کارکرد و اثرات سلامتبخش مواد غذایی را در سطح مولکولی بررسی کنند. در حوزه زیست فناوری میکروبی و صنایع تخمیری، فود-اُمیکس چشماندازهای تازهای برای شناسایی جمعیت های میکروبی، بهینهسازی فرآیندهای تخمیر و طراحی مواد غذایی عملگرا با خواص سلامتمحور ایجاد کرده است. تحلیلهای متاژنومیک و متاترنسکریپتومیک، امکان شناسایی نژادهای میکروبی و ژنهای موثر در فرآیند تخمیر را فراهم میکند، در حالی که پروتئومیکس و متابولومیکس به شناسایی آنزیمهای کلیدی، مسیرهای متابولیکی و ترکیبات زیستفعال حاصل از فعالیت میکروبی کمک میکنند. یکی از مهمترین دستاوردهای فود-اُمیکس، توانایی آن در برقراری ارتباط میان تنوع میکروبی و تولید ترکیبات زیستفعال است که میتواند به طراحی کشتهای آغازگر با خواص عملکردی برتر منجر شود. علاوه بر این، رویکردهای فود-اُمیکس به پایش دینامیک میکروبی در مقیاس صنعتی کمک کرده و امکان شناسایی زودهنگام عوامل فساد یا بیماری زا را فراهم میآورد که برای تضمین کیفیت و ایمنی مواد غذایی ضروری است. ادغام دادههای متابولومیکی با اطلاعات ژنومی امکان شناسایی نژادهای میکروبی تولیدکننده ترکیبات مولد طعم یا پپتیدهای ضدمیکروبی را فراهم میسازد. فود-اُمیکس در تغذیه نیز جایگاه مهمی دارد زیرا با ردیابی متابولیتهای غذاهای تخمیری و ارتباط آنها با پاسخهای متابولیکی میزبان، امکان تعیین مداخلات غذایی و همچنین درک عمیقتری از تعامل رژیم غذایی- میکروبیوم- میزبان را فراهم می آورد تا مسیر توسعه غذاهای سلامتی بخش نوین را هموار سازد. در آینده نزدیک با پیشرفت ابزارهای تحلیلی و محاسباتی، فود-اُمیکس نقشی کلیدی در پیوند میان علوم غذایی، میکروب شناسی و زیستفناوری ایفا خواهد کرد و به ارتقای سلامت، پایداری سیستمهای غذایی و نوآوریهای صنعتی منجر خواهد شد.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
نقش پوششهای خوراکی زیستی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی در افزایش ماندگاری و ایمنی گوشتهای خام طی نگهداری سردخانهای
رقیه اشرفی یورقانلو - مهلا پیروزی فرد
بررسی تاثیر استفاده از عصاره گل کاغذی بر خصوصیات کیفی و آنتی اکسیدانی آب پرتقال
احسان طوسی - محجوب شیخالاسلامی
کاربردهای تکنیک پلاسمای سرد برای افزایش ایمنی و کیفیت محصولات غذایی مختلف
نسیم سعیدی خاتونی
بررسی کاربرد اینولین به عنوان جایگزین چربی در محصولات غذایی: رویکردی نوین در بهبود سلامت مصرفکننده
مهدیه السادات اسحاق زاده - ریحانه شکیبا - پرنیان پزشکی
خاک سالم، غذای سالم، انسان سالم
رضا چمنی - حلیمه جلورو
مروری بر چاپ سه بعدی غذاهای فراسودمند و آنتیاکسیدانها
بهار شکارچی - محسن شاهرخی نژاد
بررسی اثرات ضدقارچی نانوامولسیون اسانس کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر قارچهای مولد پوسیدگی پرتقال
مریم بشارتی - هادی یزدانی
ارزیابی میزان غلظت فلزات سنگین ( آرسنیک ،سرب و کادمیوم) در برنج های وارداتی از مبادی ورودی بندر امام خمینی(ره)
اکبر پیش بین - محمد رضا محمدی - محمد علاف زاده شوشتری - مصطفی پارسایی فرد
Investigating the Effect of UV Treatment on the Microbial Profile and Quality Stability of Natural Mineral Water During Storage
Amir Iranshahi - ALI ZAMANPOUR BOROJUNY
تاثیرات منطق جنگ بر ناامنی غذایی
بیوک آقا فرمانی - سمیه محمدخانی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1