0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
ساخت اولئوژلهای دوگانه با استفاده از ترکیب ژل کنندههای پلیساکاریدی و مومهای طبیعی برای بهبود رهایش کنترل شده ترکیبات زیست فعال کپسوله شده
نویسندگان :
بهزاد بیضایی
1
مرتضی جمشید عینی
2
سمیه سنجری
3
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
کلمات کلیدی :
اولئوژلهای دوشبکهای،ساختارهای بیننفوذی،پلیساکاریدهای یونی،مومهای کریستالشونده،کپسولاسیون کورکومین،رهایش کنترلشده،ژلهای چندپاسخه،سامانههای لیپیدی عملکردی
چکیده :
در پاسخ به چالشهای پیچیده در مهندسی ساختارهای نرم برای انتقال هدفمند ترکیبات زیستفعال لیپوفیل، و در راستای توسعه سامانههایی با پاسخدهی چندگانه، پایداری ترمودینامیکی بالا و قابلیت تنظیم رفتار رهایشی در شرایط فیزیولوژیکی متغیر، این پژوهش به طراحی و ساخت یک اولئوژل با معماری دوشبکهای (Hierarchically Architectured Dual-Network Oleogel) پرداخته است که بر پایه همآرایی مهندسیشدهی سامانههای ژلشونده اورتروفی – غیرکوالانسی ساخته شده است.در این سامانه، با بهرهگیری از فاز بلورین لیپوفیلِ متبلورشونده شامل موم زنبور عسل و موم سبوس برنج بهعنوان organogelator thermotropic agents و همزمان از شبکه هیدروژلی یونیِ حساس به محرک متشکل از زانتان و آلژینات سدیم بهعنوان polyelectrolytic hydrogelators، ساختار شبکهای دوگانهای ایجاد گردید که ویژگیهای multi-level crosslinking, tunable viscoelasticity, and stimuli-responsiveness را همزمان در خود دارد. با استفاده از یک رویکرد bottom-up self-assembly، سیستم دوگانه بهواسطه thermal crystallization در فاز آلی و ionotropic gelation در فاز آبی، بهصورت همزمان ساختیابی گردید و نهایتاً یک ماتریس هیبریدی interpenetrating polymer-lipid network (IPLN) ایجاد شد. کورکومین، بهعنوان ترکیب زیستفعال مدل با خواص pleiotropic biofunctionality و رفتار شدیداً pH-dependent، در فاز آلی کپسوله و درون ماتریس IPN تثبیت گردید.مطالعات رئولوژیکی پیشرفته (شامل frequency sweep، strain amplitude sweep، thixotropic recovery و 3-interval time tests) نشان داد که ساختار ژل دوگانه دارای رفتار ویسکوالاستیک پیچیده و غیرخطی با پایداری مکانیکی فراتر از محدوده خطی بوده و رفتار gel-like solid state with nonlinear plasticity از خود نشان داد. ساختار منسجم حاصل از تعاملات چندوجهی بین شبکههای کریستال موم و کویلهای پلیساکاریدی موجب افزایش مدول ذخیره (G′)، کاهش tan δ و افزایش مقاومت در برابر دگرشکلی شد.بررسیهای رهایش در شرایط گوارشی شبیهسازیشده نشان داد که سامانه طراحیشده دارای sigmoidal release kinetics در فاز رودهای است، با minimal burst effect در فاز معدهای، که تابعی از نفوذپذیری وابسته به pH، تخریب انتخابی ماتریس هیدروژلی در شرایط قلیایی، و پدیدههای انحلال-نفوذ همزمان بود. بهعلاوه، تحلیلهای سینتیکی براساس مدلهای Korsmeyer–Peppas و Weibull تأییدکننده رفتار رهایش کنترلشده غیر فیکی و anomalous transport mechanism بودند. آنالیز ساختار مولکولی با FTIR، XRD و DSC شواهدی از شکلگیری پیوندهای هیدروژنی و برهمکنشهای ساختاری پایدار بین اجزای شبکه ارائه کرد که باعث entropic stabilization و کاهش تمایل به فاز جدایش در محیطهای آبی شد. تصاویر FE-SEM و Cryo-TEM نیز آرایش نانوساختار یافتهی منسجم، بینظم محدود و submicron domain interconnectivity را نشان دادند که مبیّن ساختار شبهجامد با رفتار شبهپلاستیک است. از منظر اکسیداتیو، ماتریس دوشبکهای قادر به ایجاد radical quenching microenvironment در سطح نانو و مهار مؤثر واکنشهای پراکسیدی و ثانویه لیپیدی بود. آزمونهای Oxidative Induction Time (OIT) و شاخص TBARS، پایداری فوقالعاده سیستم در شرایط استرسی حرارتی و نوری را تأیید کردند. نتیجتاً، ساختار پیشنهادی نهتنها در جایگاه یک سامانه رهایش هوشمند و چندپاسخه برای ترکیبات زیستفعال عمل میکند، بلکه بستری نوآورانه برای مهندسی ژلهای لیپیدی پیشرفته بر پایه اصول soft matter physics، supramolecular engineering و green functional colloid design فراهم میآورد. این سامانه، افقی جدید برای طراحی پلتفرمهای لیپیدی نسل چهارم با پاسخدهی محیطی، زیستسازگاری بالا و معماری نانوساختارمند گشوده و میتواند نقش کلیدی در توسعه مواد غذایی عملکردی، داروهای مبتنی بر نانوژل، و مکملهای نوتریسوتیکال ایفا نماید.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
مروری بر تشخیص اصالت محصولات زنبور عسل
مهدی حبیبی قدس - مریم خاکباز حشمتی
ارائه الگوی مدیریت اتلاف مواد غذایی بر اساس تجربه برنامه بومی «یزد بهره ور»
هدایت کارگر شورکی - حمیدرضا نعمت زاده - عباس زارع بنادکوکی - احمد احمدی یزدی - جعفر رحمانی شمسی
ارزیابی تاثیر فصول مختلف روی بار میکروبی شیرخام تازه دوشیده شده از پستان دام در دامداری های سنتی شهرستان آشتیان
فاطمه شریفی - معصومه ارفعی - محمد بهرامی
بررسی مقایسه ای تغییرات کیفی پس از صید در برخی ماهیان پرورشی آب شیرین (کپور ماهیان)
هاجر بغلانی - سید محمد موسوی - سید مهدی حسینی - آناهیتا رضائی
مروری بر چاپ سه بعدی غذاهای فراسودمند و آنتیاکسیدانها
بهار شکارچی - محسن شاهرخی نژاد
سنتز و بررسی کارایی آلومینای آندی نانومتخلخل بارگذاریشده با پرمنگنات پتاسیم در حذف اتیلن برای افزایش ماندگاری میوه و سبزیجات
سعید گل میرزایی - الهام جنت دوست - فرشاد خیری - محمد سیروس آذر
کاربرد ریز پوشانی در بهینه سازی فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات پلی فنلی در سیستم های غذایی
فریناز گنجعلی - محمدصالح همتی حسن پور
AI-Driven Food Safety Management in Canning
Hassan Gholizadeh - Zoha Sirati
ارزیابی مخاطرات و راهکارهای کنترل آفلاتوکسین در زنجیره ارزش پسته: از تولید تا بازارهای جهانی (مروری)
روح الله کرمی اسبو
فناوریهای نوین در چاپ سهبعدی غذا: رئولوژی، چاپپذیری و طراحی بافت
مینا رضاپور
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1