0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
Resilience in Food Security: An Analytical Review of Conceptual Frameworks and Theoretical Approaches
نویسندگان :
Semaneh Sanjabi
1
Kiumars Zarafshani
2
Farzad Amiri
3
Ali Asghar Mirkzadeh
4
1- Razi University
2- Razi University
3- University of Technology, Kermanshah
4- Razi University
کلمات کلیدی :
Food Security،Resilience،Socio-Ecological Systems،Household Livelihoods،Policy Interventions
چکیده :
Food security resilience has emerged as a critical research theme in the context of increasing environmental, economic, and social shocks. Numerous conceptual frameworks have been developed to assess resilience at different levels—ranging from individual to national scales—each aiming to identify the determinants that enable households to withstand and recover from shocks such as food shortages. This study critically reviews major resilience measurement frameworks, including those proposed by Alinovi et al., FAO (RIMA I and II), Sassi, Smith and Frankenberger, UNICEF, DFID’s Sustainable Livelihoods Framework, Holzmann’s Household Economy Approach, and region-specific models such as that of Gazuma and Astatike. While these frameworks differ in scope, methodology, and analytical depth, a common limitation is their reliance on linear, static models that inadequately capture the complex, dynamic, and multidimensional nature of food security resilience. This restricts their effectiveness in informing targeted policy interventions. To address these shortcomings, the present research proposes employing a system dynamics modeling approach to integrate multiple variables, feedback loops, and temporal changes. This dynamic perspective is expected to provide a more accurate and actionable understanding of resilience in rural household food security, thereby supporting evidence-based decision-making for sustainable development strategies.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
فناوری فشار بالا ؛ رویکردی نوین، پایدار و سبز در ارتقا ایمنی و کیفیت مواد غذایی
رضوان شاددل - امین جهانگیری پته خور - امیرحسین کامرانی
A Sensory-Nutritional Screening Framework to Reduce Water Dependency in Food Industry through Smart Ingredient Substitution
Parnian Pezeshki - َArmita Farhadi - Melika Ebrahimi seyed abad - Atefe Sarafan sadeghi
استفاده از آرد کرم میلورم (Tenebrio molitor) مخلوط با رازیانه به عنوان جایگزین پروتئین سویا در جیره غذایی گاو کم شیر
سیده آیسان مهدویان - محمدجواد شکوری - کیانا کبریتی
بهینهسازی ظرفیت تشکیل و پایداری امولسیون پروتئین کنجالهی کنجد با استفاده از گرمایش اهمیک
مریم کشانی - نفیسه زمیندار - لیلا لک زاده - محمد گلی
مهندسی سطح نانوکپسولهای لیپیدی با استفاده از روش لایه نشانی متوالی الکترواستاتیک و بررسی تعامل آنها با گونههای فعال رادیکالی حاصل از پلاسما سرد در سامانههای روغنی
بهزاد بیضایی - مرتضی جمشید عینی
بررسی تاثیر عوامل فصلی برمیزان چربی و پروتئین شیر خام دامداریهای شهرستان آشتیان
محمد بهرامی - معصومه ارفعی - فاطمه شریفی
ارائه الگوی راهبردی توسعه و تجاری سازی محصولات نوین غذایی در ایران
تکتم محتشمی
نقش غذاهای محلی و سنتی در رونق گردشگری و تقویت اقتصاد محلی: مطالعه موردی استان گیلان
مجید نظری فشتالی
فناوریهای نوین در کاهش آفلاتوکسین مواد غذایی و بررسی اثرات آن بر سلامت جسم و روان
مروا حسینی - مریم اقبالی معین
Emerging Trends in Antibiotic Resistance of Salmonella and E. coli Across the Meat Production Chain: A One Health Perspective
Mobina Rajabzadeh - Fatemeh Valikhani - Yaser Habibi - Mohammed Reza Anani - Tohid Javaheri
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1