0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
Next-Generation Oleogel Systems for the Delivery of Bioactive Compounds in Food Formulations
نویسندگان :
Bahar Ghanbari Dehkordi
1
Mohammad-Taghi Golmakani
2
Fatemeh Ghiasi
3
1- دانشگاه شیراز
2- دانشگاه شیراز
3- دانشگاه شیراز
کلمات کلیدی :
Oleogels،Bioactive compounds،Controlled release،Functional foods،Plant-based gels
چکیده :
Oleogels and plant-based bigels, as semi-solid oil systems, offer innovative opportunities for replacing unhealthy fats and delivering bioactive compounds in food, pharmaceutical, and cosmetic applications. This study aims to investigate the role of oleogels in enhancing bioavailability, stability, and functional release of lipophilic compounds, as well as their applications in functional and smart foods. Preparation methods include the use of low-molecular-weight gelators, polymeric gelators, waxes, and protein–polysaccharide matrices, which form three-dimensional networks that provide desirable textural, thermal, and rheological properties. Findings indicate that oleogels can improve the release of compounds such as polyphenols, omega-3 fatty acids, and fat-soluble vitamins while preserving sensory attributes. These systems also enable the design of responsive, personalized, and sustainable smart foods, contributing to reduced saturated fat intake, enhanced public health, and improved product quality. Overall, the development and optimization of oleogels, particularly in composite systems, represent an effective strategy for producing functional foods and novel industrial applications.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
نقش غذاهای محلی و سنتی در رونق گردشگری و تقویت اقتصاد محلی: مطالعه موردی استان گیلان
مجید نظری فشتالی
استراتژیهای فرمولاسیون برای بهبود پایداری و فراهمی زیستی نوشیدنیهای غنیشده با ویتامین D
رضوان شاددل - امین جهانگیری پته خور - پارمیس کیان مهر
استفاده از پیشتیمارهای فیزیکی و شیمیایی در کاهش جذب روغن و تولید غذاهای سرخشده کمچرب
فخرالدین صالحی
مروری نظاممند بر امنیت مواد غذایی ، مهاجرت شیمیایی، حفظ ارزش غذایی، و پایداری زیستمحیطی در ظروف آشپزی
کیوان سرابی مقدم - اکرم آریان فر
Resilience in Food Security: An Analytical Review of Conceptual Frameworks and Theoretical Approaches
Semaneh Sanjabi - Kiumars Zarafshani - Farzad Amiri - Ali Asghar Mirkzadeh
خاک سالم، غذای سالم، انسان سالم
رضا چمنی - حلیمه جلورو
Probiotics: The Multifaceted Role in Digestive, Immune, and Mental Health
Ciamak Ghazaei
مروری بر فناوریهای نوظهور در فرآوری مواد غذایی : کاربردهای صنعتی، چالشها و چشم اندازها
لیلا زیرجانی
کاربرد روش اولتراسونیک در بازیابی ترکیبات زیستفعال از پسماندهای میوه و سبزیجات و تاثیر آنها بر کیفیت روغنهای خوراکی
رقیه اشرفی یورقانلو - مهلا پیروزی فرد
ارزیابی میزان غلظت فلزات سنگین ( آرسنیک ،سرب و کادمیوم) در برنج های وارداتی از مبادی ورودی بندر امام خمینی(ره)
اکبر پیش بین - محمد رضا محمدی - محمد علاف زاده شوشتری - مصطفی پارسایی فرد
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1