0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
مقایسه کارایی روش های پرتودهی مستقیم گاما و الکترون به منظور کاهش آلودگی به آفلاتوکسینB1 و کنترل آلودگی های پس از برداشت بادام زمینی
نویسندگان :
ایمان نعمتی
1
پژمان شیرمردی
2
حسین آفریده
3
سمیرا شهبازی
4
حامد عسکری
5
1- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
2- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران
3- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
4- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران
5- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران
کلمات کلیدی :
بادام زمینی،آسپرژیلوس فلاووس،آفلاتوکسین،پرتودهی
چکیده :
بادام زمینی با نام علمی Arachis hypogaea، یکی از پرکاربردترین محصولات آجیلی است که علاوه بر مصرف مستقیم در صنایع غذایی و تولید کروه و روغن نیز بکار می رود. با توجه به نحوه برداشت (با غلاف) و نگهداری سنتی این محصول در کشور، احتمال آلودگی به کپک آسپرژیلوس و آفلاتوکسین در هر مرحله از زنجیره تولید بادام زمینی وجود دارد. با توجه به خطرات آلودگی به این مایکوتوکسین برای سلامت و مقوامت آن به حرارت(دمای تجزیه آفلاتوکسین بین 237 تا 306 درجه سانتیگراد است که بر کیفیت محصول تاثیر نامطلوب میگذارد) و تاثیر روش پرتودهی بر رفع الودگی های پس از برداشت و کنترل تجمع آفلاتوکسین در محصولات کشاورزی، در این پروژه، در مقیاس آزمایشگاهی کاربرد روش پرتودهی برای مدیریت این بیماری پس از برداشت برسری شد. بادام زمینی نمونه برداری شد و مهمترین گونه ی آسپرژیلوس فلاووس به عنوان آلودگی پس از برداشت بادام زمینی مشخص شد. گونه آسپرژیلوس فلاووس دارای توانایی تولید بالاترین میزان و تنوع آفلاتوکسین بود برای بررسی تاثیر روش پرتودهی با دو منبع و در دزهای مختلف انتخاب شد. در این پروژه، اثر دو تیمار پرتو گاما و الکترون در دزهای مختلف 0، 2، 4، 6، 8 و 10 کیلوگری بر کاهش آلودگی قارچ آسپرژیلوس فلاووس، غلظت سم آفلاتوکسین B1 بادام زمینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار پرتودهی گاما در دُزهای بالاتر از 2 کیلوگری جمعیت اسپورهای قارچی را به طور مؤثری کنترل میکند. هر دو تیمار پرتودهی گاما و الکترون بر آفلاتوکسین B1 در نمونههای بادام زمینی موثر بودند، به طوری که حداکثر کاهش غلظت در تیمار پرتوگاما در دُزهای 2، 4 و 6 کیلوگری (به ترتیب 89/85%، 00/100% و 00/100%) بدست آمد. تیمار پرتودهی الکترون در دُزهای 2، 4 و 6 کیلوگری (به ترتیب 01/58%، 59/97% و 00/100%) کاهش غلظت آفلاتوکسین B1را نشان داد که تاثیر تیمار پرتو گاما در کاهش و حذف آفلاتوکسین از پرتو الکترون بیشتر است. با توجه به پروفایل اسیدهای چرب بادام زمینی، دزهای بالاتر از 2 کیلوگری منجر به تغییرات در شاخص های اکسیداتیو محصول گردید. بطور کلی، دز 2 کیلوگری برای پرتودهی محصول بادام زمینی (با غلاف یا بدون غلاف) برای افزایش ماندگاری (حداقل شش ماه) و کنترل آلودگی قارچی و آفلاتوکسین با شرط انجام پرتودهی در بسته بندی نمونه بادام زمینی و قبل از بالارفتن میزان تجمع آفلاتوکسین در نمونه های بادام زمینی به بالاتر از 600ppb، در مقیاس آزمایشگاهی پیشنهاد می گردد اما ادامه مطالعه در شرایط تجاری مورد نیاز است.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
3D Printing Technology in the Food Industry
Mahsa Jokar - Zahra Mansouri Kermanshahi - Mohammad-Taghi Golmakani - Fatemeh Ghiasi
Advancing Military Ration Design: A Comprehensive Review of Nutritional Stability, Preservation Technologies, and Operational Performance
Hassan Gholizadeh - Zoha Sirati
Biotechnological Advances in AI-Optimised 3D/4D Food Printing with Postbiotic Bioinks for Sustainable and Personalised Nutrition
Negin Rezaei Savadkouhi
مقایسه کارایی روش های پرتودهی مستقیم گاما و الکترون به منظور کاهش آلودگی به آفلاتوکسینB1 و کنترل آلودگی های پس از برداشت بادام زمینی
ایمان نعمتی - پژمان شیرمردی - حسین آفریده - سمیرا شهبازی - حامد عسکری
کاربرد کمپلکسها و کانژوگههای بیوپلیمری در توسعه امولسیونهای پیکرینگ و سیستمهای نوین رسانش غذایی
خشایار سرابندی - سارا ناجی طبسی - مهدی وطنخواه
بررسی استفاده از کمومتریکس در پایش الکل تولیدی از تخمیر ذرت آلوده به آفلاتوکسینها
روح الله کرمی اسبو
کاربرد فیلم ضدمیکروبی پروتئین سویا حاوی نقاط کربنی و نانوساختار ژانوس در گوشت چرخ کرده گاو
رقیه رضوی - مهران مرادی - حسین تاجیک - رحیم مولایی
بررسی کاربرد پودر پرمیت و استویا در خواص فیزیکو شیمیایی و ارگانولپتیکی دسر لبنی
مریم هائدی
کاربرد هوش مصنوعی برای تشخیص مایکوتوکسین در مواد غذایی
بیوک آقا فرمانی - سمیه محمدخانی - بهزاد یوسفی رزین
کاربرد میکروفلوئیدیک و آپتاسنسورهای مبتنی بر آپتامر در پایش سریع آلودگیهای غذایی با استفاده از گوشی هوشمند
مهلا چزگی - شیوا راحتی - عاطفه صرافان صادقی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1