0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
Antioxidant and Antimicrobial Postbiotic Extract derived from Bacillus coagulans: A Promising and Sustainable Approach to Food Preservation and Fortification
نویسندگان :
Narges Haji Abdul Rahim Khabbaz
1
Saeideh Alidoost
2
Golnaz Alipour
3
Mohsen Farhadpour
4
Fatemeh Tabandeh
5
1- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
2- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
3- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
4- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
5- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
کلمات کلیدی :
Postbiotics،Antimicrobial activity،Antioxidant activity،Food Safety،Bacillus coagulans
چکیده :
Food safety faces growing threats from microbial and chemical contaminants. Although synthetic preservatives are effective, their health and environmental risks highlight the need for natural alternatives. Postbiotics, stable probiotic-derived metabolites, offer promise in this regard. Bacillus coagulans, a GRAS-approved spore-former, produces antimicrobial and antioxidant postbiotics. In this study, B. coagulans was cultured in MRS broth, and postbiotics were extracted from the cell-free supernatant to evaluate their preservative potential. Antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli was assessed using the broth microdilution method to determine MIC and MBC. Antioxidant activity was evaluated via the DPPH free radical scavenging assay. All experiments were analyzed using one-way ANOVA (p < 0.05). As a result, the postbiotic exhibited greater inhibition of S. aureus (MIC: 3.12%, MBC: 6.25%) than E. coli (MIC: 12.5%, MBC: 6.25%). DPPH scavenging (IC₅₀ ≈ 110 ppm) confirmed moderate antioxidant capacity compared to ascorbic acid (IC₅₀ = 74 ppm). These findings suggest that B. coagulans-derived postbiotics exhibit promising antimicrobial and antioxidant properties, supporting their potential as natural and sustainable food preservatives.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
بررسی تطبیقی امنیت غذایی ایران و کشورهای منتخب جنوب آسیا
فریبا عباسی - علی کیانی راد
کارایی و بهره وری تولید محصولات منتخب زراعی در شهرستان های استان کرمانشاه
فاطمه نصرنیا - مریم احسانی
کربنداتهای سبز: نسل نوین نانومواد در بستهبندی فعال مواد غذایی آینده روشن بستهبندی فعال مواد غذایی مبتنی بر کربنداتهای سبز
محبوبه باسی - جواد فیضی - مسلم جهانی
Delivery systems in food: Revolutionizing material transport for quality, safety, and innovation
Razieh Torabi - Mehrdad Niakousari
اولئوژل های بر پایه پروتئین: روش های تولید و کاربردها
کیمیا صهبا - محمدتقی گلمکانی
بسته بندی پایدار ، فواید و چالش های پیش رو
مجید ضرابی اول - ناصر صداقت
تولید رنگهای خوراکی با استفاده از میکروارگانیسمها
فهیمه حبیبی شورکائی - راضیه رضوی - محمد محمدپورازنی
بررسی روشهای نوین خشک کردن میوه: مروری بر فرآیند خشک کن انجمادی، روشهای هیبرید و پیامدها بر کیفیت تغذیهای و صنعتیسازی
آنیسا جعفری - محمد علی حصاری نژاد
گیاهان خوراکی: آنتی اکسیدان های موثر در پیشگیری و درمان بیماری های زوال عصبی
کبری شیرانی
بررسی کاربرد پودر پرمیت و استویا در خواص فیزیکو شیمیایی و ارگانولپتیکی دسر لبنی
مریم هائدی
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1