0% Complete
صفحه اصلی
/
سومین همایش ملی پژوهش های کاربردی امنیت غذایی: فرآوری، ایمنی و سلامت
Novel Nano-Technology-Based Food Processing Methods for Enhancing Food Security, Safety, and Health in Iran
نویسندگان :
Alireza Karbassi
1
Amene Nazari
2
1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد
کلمات کلیدی :
Food Security،Novel Processing،Nanotechnology،Food Safety،Public Health،Iran
چکیده :
Food security, as one of the main pillars of sustainable development in Iran, faces challenges such as climate change, dependence on food imports (approximately 30-40% in grains and essential products according to a 2025 FAO report), and the prevalence of food insecurity in about 50% of households. This applied research emphasizes novel food processing methods focusing on nanotechnology, which can increase product shelf life, reduce microbial and chemical contaminants, and preserve nutritional quality. In this study, using experimental and analytical methods, nano-coatings based on silver nanoparticles (AgNPs) and zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) were applied to dairy products (such as milk and cheese) and fresh fruits (such as apples and oranges). Results showed that these methods reduce microbial growth by up to 90%, increase shelf life from 10 days to over 20 days, and preserve up to 85% of nutritional value such as vitamins, without creating side effects on consumer health. This approach not only enhances food safety but also helps reduce food waste (by up to 50%) and improve public health. It is suggested that Iranian policymakers focus investment on nanotechnology to achieve the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), particularly Zero Hunger.
لیست مقالات
لیست مقالات بایگانی شده
پروتئین آبپنیر: از چالش زیستمحیطی تا منبعی ارزشمند برای صنایع غذایی و سلامت
حمید رضا فتحعلی بیگی - زهره اشرفی - محمد محمدپور ازنی
نقش اسپیرولینا در تقویت عملکرد پروبیوتیکها و تنظیم میکروبیوم روده: چشماندازی برای ارتقای سلامت
مائده خجسته باغدار - محمد جواد هنرور میراب
مروری بر کاربردهای هوش مصنوعی در تغذیه اختصاصی
مریم ابراهیمی - علیرضا صادقی
بررسی روشهای نوین خشک کردن میوه: مروری بر فرآیند خشک کن انجمادی، روشهای هیبرید و پیامدها بر کیفیت تغذیهای و صنعتیسازی
آنیسا جعفری - محمد علی حصاری نژاد
Emerging Trends in Antibiotic Resistance of Salmonella and E. coli Across the Meat Production Chain: A One Health Perspective
Mobina Rajabzadeh - Fatemeh Valikhani - Yaser Habibi - Mohammed Reza Anani - Tohid Javaheri
پتانسیلهای عصارهها و اسانسهای گیاهی به عنوان افزودنیهای کارآمد در صنایع غذایی
صادق رضازاده
ضایعات مواد غذایی؛ عوامل موثر بر ایجاد و پیامدهای آن بر سلامت و امنیت غذایی
زهره سادات طاجانی - افسانه رعنائی - رحیمه قبادی - زهرا افرند طاهری - زینب باقی زاده - حمیده شبانی
رویکرد طب سنتی ایرانی به امنیت غذا و تغذیه با تأکید بر مصرف و سلامت غذا
مرضیه بیگم سیاهپوش
نقش بسته بندی زیست تخریب پذیر در ارتقای امنیت غذایی پایدار: تحلیل رفتار مصرف کننده با رویکرد تلنگر سبز
سیده تینا مرتضوی نیا - علیرضا کرباسی - سعید جلالیان
مروری بر بسته بندی هوشمند فرآورده های گوشتی
پریسا فیضی - شادیه رون
بیشتر
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها - نگارش 42.4.1