1- مفهوم امنیت غذایی
لینک مربوط به مصاحبه :
https://fssh2024.rifst.ac.ir/Areas/Panel/Hamayesh/1/Files/4_5938299088565965729.mp4
2- نقش سازمان های بین المللی در تامین امنیت غذایی جهان
لینک مربوط به مصاحبه:
https://fssh2024.rifst.ac.ir/Areas/Panel/Hamayesh/1/Files/VID_20240826_232028_820.mp4
عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: در این موسسه توانستیم برنامه ۵ ساله در زمینه امنیت غذایی را در ۴ محور تدوین کنیم.
دکتر آرام بستان عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به خبرنگار مهر گفت: امنیت غذایی مفهومی پویا، وابسته به شرایط اقلیمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور است و میبایست همواره مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
وی با بیان اینکه همچنین باید در این راستا، سیاستگذاریها و راهکارها در کشور با توجه به شرایط به روز رسانی و یکپارچه شود، گفت: در بازه ده ساله (۱۳۹۱-۱۴۰۱) بیش از ۵۰ طرح در زمینه امنیت غذایی در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به انجام رسیده که منجر به تاسیس تعدادی شرکت دانش بنیان، معرفی محصولات جدید و کاهش ضایعات در واحدهای تولیدی فعال، ایجاد ارزش افزوده از ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی، شناسایی و کاربرد منابع بومی و ... شده است.
به گفته عضو هیات علمی موسسه، تدوین برنامه پنج ساله با محوریت امنیت غذایی در حوزههای توسعه پایدار مواد اولیه، توسعه غذای سالم و دستیابی به امنیت تغذیهای، طراحی و فرمولاسیون جیرههای غذایی خاص و کاهش میزان ضایعات و تولید مواد با ارزش افزوده از آن، از برنامههای در حال انجام و آتی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به شمار می روند.
وی با بیان اینکه این موسسه درصدد است که اقداماتی در راستای توسعه امنیت غذایی را به سرانجام برساند، گفت: همچنین لازم است در کنار اینها، جهت رصد وضعیت امنیت تغذیه ای در کشور، زنجیره تامین مواد اولیه، قیمت تمام شده محصولات غذایی، قدرت خرید مصرف کنندگان و میزان و شیوع فقر، گرسنگی و سوء تغذیه باید بصورت پیوسته مورد ارزیابی قرار گیرد.
بستان ادامه داد: کشورهای مختلف، سیاستگذاری برای امنیت غذایی را از اولویتهای اصلی خود قرار میدهند چراکه عدم توجه به این مهم سبب ناپایداری منابع تولید، وابستگی بیشتر کشور، کاهش دسترسی و قدرت خرید افراد جامعه، کاهش کیفیت و سلامت غذا، افزایش سوءتغذیه و فقر و در نهایت کند شدن روند توسعه کشور خواهد شد.
عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در زمینه ارزیابی امنیت غذایی کشور اظهار داشت: براساس گزارشات فائو در حوزه فقر و ناامنی غذایی، تعداد افراد دارای سوء تغذیه و شیوع سوء تغذیه در کشور در سالهای اخیر روند کاهشی داشته و به کمترین میزان طی ۱۵ سال اخیر رسیده است همچنین در این گزارش بر ثابت نبودن پایداری سیاسی، اقتصادی و تولید طی این سالها تاکید شده است.
بستان افزود: با نگاهی دقیقتر به بحث ارزیابی امنیت غذایی کشور، می بایست تحریمهای طولانی مدت بینالمللی، افزایش قیمت موادغذایی، کاهش قدرت خرید مردم، بلایای طبیعی، بی ثباتی سیاسی کشورهای همسایه، جنگ روسیه و اوکراین، شیوع بیماری ها و سایر موارد مورد توجه و پایش قرار گرفته شود.
پژوهشهای حوزه امنیت غذایی کشور نظام مند نیستند
وی با انتقاد از نظاممند نبودن پژوهشهای حوزه امنیت غذایی کشور گفت: تاکنون پژوهشهای بسیاری در این حوزه و در سطح داخلی و بین المللی صورت گرفته که ضمن بررسی وضعیت امنیت غذایی کشور، چالش ها و راهکارها در این ارائه شده اند.
عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با تاکید بر نتایج این پژوهش ها ادامه داد: با توجه به خلاءهای اشاره شده، نبود متولی برای موضوع استراتژیک امنیت غذایی در کشور به عنوان مهمترین چالش پیش رو در این زمینه مطرح است.
وی ضمن اشاره به نقش و جایگاه موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در حوزه امنیت غذایی تاکید کرد: یکی از ماموریتهای اصلی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به عنوان تنها مرجع پژوهشی تخصصی وزارت علوم در صنعت غذا، امنیت غذایی است و میتواند به خوبی نقش محوری خود در مدیریت و نظارت بر تحقیقات حوزه امنیت غذایی را ایفا کند تا از این طریق ضمن بهرهگیری از تجارب بینالمللی و دانش موجود با مشارکت سایر نهادهای علمی و اجرایی و بخش خصوصی به تامین و تضمین امنیت غذایی کشور کمک کند.
با امضای تفاهمنامه سهجانبه بین مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی و پارک علم و فناوری خراسان رضوی، زیست بوم فناوری و نوآوری غذای سالم همزمان با هفته پژوهش و فناوری آغاز به کار کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر سید محمد علی رضوی، رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در مورد راهاندازی این زیست بوم، گفت: زیر ساختهای این شبکه متشکل از پارکهای علم و فناوری، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی شامل شبکه ملی پژوهش و فناوری علوم و صنایع غذایی، شهرداری، شهرکهای صنعتی، بخش خصوصی، شرکتهای دانشبنیان، نهادهای مالی، شرکتهای فناور و دارای توانمندی تحقیق و توسعه و تشکلهای مرتبط است.
وی به اهداف راهاندازی این زیست بوم اشاره و تصریح کرد: شناخت اولویتهای کلان کشور در حوزه ایمنی و امنیت غذایی و تبدیل شدن به بازوی علمی عملیاتی اجرای سیاستهای کلان کشور، ارائه خدمات فناورانه و دانشبنیان از طرف زیست بوم به واحدهای صنایع غذایی، راهاندازی پردیسهای تخصصی حوزه صنعت غذا در جهت ایجاد زنجیره ارزش، ایجاد ارتباط با مراکز صنعتی و توانمند جهت انتقال یافتههای فناورانه به صنعت غذای کشور، جلوگیری از موازی کاری در اجرای پژوهشهای کاربردی و استفاده از ظرفیت دانشی زیست بوم از اهداف ایجاد این زیست بوم به شمار میروند.
رضوی ادامه داد: شبکهسازی بین بازیگران اصلی زیست بوم نظیر مراکز پژوهشی، شرکتهای دانشبنیان، صنعت غذا و مراکز فناوری دیگر ارگانهای مشورتی با هدف استفاده از ظرفیت آنها در توسعه زیست بوم و ایجاد فضای همکاری در تدوین نیازها، محصولات اولویتدار دانشبنیان مطابق با سند آمایشی سرزمین، استفاده بهینه از ظرفیتهای خالی بخش صنایع غذایی، پروژهیابی برای هدایت سرمایهگذاری و ایجاد زنجیره ارزش افزوده به منظور کارآمد کردن رویههای تولید، تأمین و عرضه محصولات صنایع غذایی و نیز تسهیل حضور شرکتهای توانمند دانشبنیان در بخشهای مختلف صنایع غذایی با هدف کیفیسازی و توسعه بازار محصول از دیگر اهداف راهاندازی زیستبوم فناوری و نوآوری غذای سالم به شمار میروند.
رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در مورد متقاضیان داخلی عضویت در این زیستبوم، گفت: وزارتخانههای "علوم، تحقیقات و فناوری"، "صنعت، معدن و تجارت"، "بهداشت، درمان و آموزش پزشکی" و جهاد کشاورزی و نیز شرکتهای دانشبنیان، صنعت غذا، عموم مردم، وزارت دفاع و پدافند غیر عامل، واردکنندگان و صادرکنندگان مواد غذایی، دامپزشکی، سازمانهای نظارتی و بازرسی و سایر موارد متقاضیان داخلی حضور در این زیست بوم هستند.
به نقل از روابط عمومی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، وی همچنین افزود: صادرکنندگان، سازمان گمرک، ISO و سایر موارد متقاضیان خارجی زیستبوم فناوری و نوآوری غذای سالم را تشکیل میدهند.
لینک خبر: https://www.google.com/amp/s/www.isna.ir/amp/1401092013336/
به اعتقاد عضو هیات علمی مؤسسه علوم و صنایع غذایی هر ساله حدود ۳۰ درصد از محصولات زراعی و باغی کشور در نتیجه عدم رعایت شرایط صحیح نگهداری و انبارداری در اثر فساد میکروبی و آلودگی کپکی به صورت ضایعات از دست میروند، ضمن آنکه حد مجاز باقیمانده سموم و آلایندهها و بارمیکروبی در استانداردهای ملی موادغذایی گاه بالاتر از استانداردهای بینالمللی در نظر گرفته میشود که این امر صادرات محصولاتی چون پسته و زعفران را به کشورهای پیشرفته با مشکل مواجه کرده است.
به گزارش ایسنا، تأمین غذای سالم و ایمن از گذشتههای دور به عنوان یک مساله اساسی برای حفظ سلامت انسان مطرح بوده است، ولی علی رغم تلاش دولتها برای بهبود ایمنی محصولات غذایی، بروز بیماریهای ناشی از مصرف غذای غیر ایمن همچنان به عنوان یک مسأله مهم، سلامت کشورهای پیشرفته و درحال توسعه را به خطر میاندازد.
بر اساس آمارها، مرگ و میر سالانه ۱.۸ میلیون نفر در نتیجه بیماریهای گوارشی با مصرف آب یا غذای آلوده، گویای اهمیت توجه به این موضوع است. از سوی دیگر از آنجا که بیش از ۲۰۰ بیماری شناخته شده از طریق غذا انتقال پیدا میکنند، آمادهسازی غذا به شکل مطلوب میتواند از بسیاری از بیماریهای ناشی از غذا جلوگیری کند.
دکتر دینا شهرامپور، عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در گفتوگو با ایسنا، ایمنی غذایی را به کلیه ساز و کارها و اقدامات نظارتی به منظور تولید غذای عاری از هرگونه آلودگی بیولوژیکی، شیمیایی، فیزیکی و رادیولوژیکی در زنجیره تولید غذا از مزرعه تا سفره دانست.
وی افزود: در ماده غذایی ایمن عوامل مخاطره آمیز برای سلامت مانند میکروارگانیسمهای بیماریزا، سموم و آلایندههای شیمیایی و غیره حضور ندارند، بنابراین مصرف کننده میتواند با اطمینان خاطر و بدون ترس از ایجاد بیماری، ماده غذایی را مصرف کند.
شهرامپور خاطر نشان کرد: این در حالی است که متاسفانه در برخی موارد در بین عموم افراد، "امنیت غذایی" به جای "ایمنی غذایی" به کار میرود، حال آن که این دو مفهوم، معانی جداگانهای دارند. امنیت غذایی به فراهمی، دسترسی پایدار و همیشگی آحاد مردم به منابع غذایی اشاره دارد، در حالی که ایمنی غذایی به دسترسی به غذای فاقد آلودگی توجه داشته و از آن جایی که با سلامت افراد جامعه در ارتباط است، اهمیت ویژهای دارد.
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: از این رو سیاستهای کلی سلامت به کاهش مخاطرات و آلودگیهای تهدیدکننده سلامت و اصلاح الگوی سبک زندگی مردم در عرصه تغذیه نگاه ویژهای دارد؛ هرچند دستیابی به اهداف سیاستهای مطرح شده مستلزم اجرای صحیح آن است که همکاری دستگاهها و سازمانهای مرتبط را میطلبد.
وی به نحوه رسیدگی به اجرای استانداردها در صنایع غذایی اشاره کرد و یادآور شد: در هر کشوری نهادهای نظارتی متفاوتی در حوزه غذا وجود دارند که بر اجرای صحیح استانداردهای ایمنی وضع شده در آن کشور نظارت میکنند. در کشور ما سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو این مسئولیت را برعهده دارند و مقرارت ایمنی غذا براساس دو مفهوم تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی (HACCP) و اصول ساخت خوب (GMP) نوشته شدهاند، ولی متاسفانه با وجود نظارتهای دورهای توسط سازمانهای ذکر شده از مراکز تولید موادغذایی باز هم شاهد وجود سهلانگاریهایی هستیم که شاید دلیل آنها بکارگیری افراد غیر مجرب و آموزش ندیده در بخش مدیریت تولید و کنترل کیفیت موادغذایی باشد.
وی تاکید کرد: علاوه بر آن نظارت در بخش عرضه و ورود به بازار محصولات غذایی نیز به نظر میرسد مغفول مانده و متاسفانه گاهی ایمنی مواد غذایی در اثر عدم رعایت زنجیره سرد و یا شرایط نگهداری خاص به خطر میافتد که بعضا در ظاهر موادغذایی تغییر خاصی را نشان نمیدهد.
این محقق حوزه صنایع غذایی یادآور شد: حد مجاز باقیمانده سموم، آلایندهها و بارمیکروبی در استانداردهای ملی موادغذایی گاه بالاتر از استانداردهای بینالمللی در نظر گرفته شده است که این موضوع صادرات محصولات بومی ایران مانند پسته، زعفران و غیره به کشورهای توسعه یافته مانند کشورهای اروپایی را که قوانین سختگیرانهتری دارند، با مشکل مواجه کرده و صادرات اغلب موادغذایی ما تنها به کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس محدود شده است.
شهرام پور اضافه کرد: همچنین، در خصوص بیماریهای منتقل شده از موادغذایی آمارهای دقیقی در دسترس نیست؛ ثبت دقیق این بیماریها توسط مراکز بهداشت و درمان صورت میگیرد؛ شفافسازی و ارائه آمارهای دقیق سالانه توسط دستگاههای نظارتی مربوط میتواند از اپیدمی و گسترش این گونه بیماریها در کشور جلوگیری کند و زمینه سلامت عمومی را فراهم آورد.
اثرات آلودگی موادغذایی بر اقتصاد کشور
عضو هیات علمی مؤسسه صنایع غذایی ادامه داد: متاسفانه هر ساله حدود ۳۰ درصد از محصولات زراعی و باغی کشور در نتیجه عدم رعایت شرایط صحیح نگهداری و انبارداری در اثر فساد میکروبی و آلودگی کپکی به صورت ضایعات از دست میروند که خسارتهای اقتصادی به دنبال خواهد داشت و به نوبه خود میتواند باعث آلودگی محیط زیست نیز شود.
وی با بیان اینکه تغذیه دام و طیور با غلات آلوده به سموم میکروبی مانند توکسینهای قارچی منجر به ظهور این سموم در گوشت، شیر و تخم مرغ مصرفی توسط انسان شده و زمینه ایجاد انواع بیماریهای صعبالعلاج مانند سرطان در افراد را فراهم میآورد، خاطر نشان کرد: از سوی دیگر در حوزه صادرات مواد غذایی نیز، آلودگی مواد غذایی به سموم و آلایندههای شیمیایی و غیره میتواند ضررهای اقتصادی بسیاری را به کشور تحمیل کند و همچنین موجبات بی اعتمادی سایر کشورها را نسبت به ایمنی محصولات غذایی مختلف کشورمان فراهم آورد و زمینه رشد اقتصادی در این مورد را برای کشورهای رقیب مهیا کند.
شهرام پور یادآور شد: با توجه به اینکه علم بشر همواره در حال رشد وگسترش است، قطعا وضعیت آگاهی مردم کشور ما هم نسبت به سالهای دور گذشته در زمینه سلامت و ایمنی موادغذایی با رشد خوبی همراه بوده و امروزه بسیاری از افراد به جنبههای سلامت بخش بودن موادغذایی مصرفی خود اهمیت میدهند که این موضوع تولید کنندگان و شرکتهای دانش بنیان را به سمت تولید محصولات غذایی سلامت محور ترغیب کرده است. با این حال هنوز هم عدهای به دلیل عدم آگاهی و یا مسائل اقتصادی اقدام به خرید موادغذایی ارزان قیمت بینام و نشان به صورت فله میکنند که احتمال آلودگی میکروبی و شیمیایی در آنها بالا است.
وی با تاکید بر اینکه عدم آگاهی مردم و تصور اشتباه آنها باعث شده که موادغذایی خانگی و سنتی که نظارتی بر شیوه تولید آنها نیست را سالمتر نسبت به محصولات غذایی تولید شده در کارخانهها تشخیص دهند و اظهار کرد: این در حالی است که امروزه به دلیل بهره گیری از خطوط تولید نیمه خودکار یا تمام خودکار در طی تولید بسیاری از موادغذایی در کارخانه، دخالت دست به حداقل رسیده است که خود به ارتقای سطح بهداشت و سلامت محصول نهایی کمک شایانی کرده است، به علاوه استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند ماشین بینایی احتمال وجود اجسام خارجی و آلودگیهایی از این دست را در موادغذایی بسیار کاهش داده است.
اقدامات مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در زمینه ایمنی غذایی
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی این مؤسسه را به عنوان مرجع علمی معتبر تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانست که به واسطه بهره گیری از اعضای هیئت علمی متخصص و کارشناسان مجرب توانسته اقدامات ارزشمندی در زمینه ایمنی و سلامت موادغذایی ارائه دهد که از آن جمله میتوان به همکاری و ارائه مشاورههای تخصصی به صنعت غذا جهت شناسایی نقاط بحرانی و خطرآفرین در خطوط تولید و رفع نواقص شیمیایی و میکروبی و فرمولاسیون موادغذایی سلامت محور اشاره کرد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، طرحهای پژوهشی مختلفی در خصوص ایمنی غذایی از ابتدا تاکنون در حال انجام است که دستاوردهای خوبی را به همراه داشته است. به عنوان مثال میتوان به طراحی روشهای سریع پایش و کاهش سموم و آلایندههای شیمیایی در آب و موادغذایی مانند بیوسنسورها، باندرها و شناساگرهای فساد و تازگی موادغذایی اشاره کرد.
شهرام پور، استفاده از نگهدارندههای زیستی به جای نگهدارندههای شیمیایی در موادغذایی، استخراج و پایدارسازی رنگدانههای طبیعی و ترکیبات مؤثره گیاهی، تولید فیلمها و بستهبندیهای فعال ضدمیکروبی برپایه بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیر را از دیگر اقدامات این مجموعه ذکر کرد و ادامه داد: همچنین طراحی و تولید محصولات غذایی فراسودمند (سلامتیبخش) و محصولات غذایی برای بیماران خاص از دیگر پژوهشهای ارزشمند در این حوزه به شمار میروند.
به اعتقاد وی، لازمه داشتن جامعه سالم، رعایت ایمنی غذایی هم از سمت تولیدکنندگان و هم از سمت مصرف کنندگان است و ابراز امیدواری کرد که با همکاری مسئولان، دستگاههای نظارتی و تولیدکنندگان، محصولات غذایی ایمن با ارزش تغذیهای بالا با قیمت مناسب در دسترس عموم مردم جامعه قرار گیرد و همچنین با افزایش آگاهیبخشی به مردم در خصوص نحوه انتخاب موادغذایی سالم و رعایت اصول ایمنی در حین نگهداری و پخت و آمادهسازی موادغذایی در منزل شاهد جامعهای سالم، پویا و موفق در تمام عرصهها باشیم.
لینک خبر: https://khabarfarsi.com/u/136696652
شروع ثبت نام
1404/02/31 امروزشروع ارسال مقالات
1404/02/31 امروزپایان ارسال مقالات
1404/06/20 113 روزاعلام نتایج داوری
1404/07/05 129 روزتاریخ برگزاری همایش
1404/07/24 148 روزشهر مشهد و اقع در استان خراسان رضوی یکی از استانهای تاریخی و مذهبی ایران محسوب میشود. این شهر سالانه میزبان حدود ۲۷ میلیون نفر از مسافران داخلی و خارجی است که برای زیارت و مراسمهای مذهبی به این مکان سفر میکنند. دلیل اصلی این حجم مسافر و گردشگر وجود بارگاه امام رضا(ع) در شهر مشهد است. این شهر به لحاظ فرهنگی هم بسیار غنی است.